
Nyt ungdomskulturhus Tasiilaq i Østgrønland
Langs Grønlands 3.000 km lange østkyst ligger der kun to byer. Den ene af dem er Tasiilaq, hvor en meget stor mængde af de 2.100 indbyggere er børn og unge. 361 indbyggere er mellem syv og 16 år og 258 er mellem 17 og 24 år. De mange børn og unge mangler i meget høj grad steder, hvor de kan mødes og være aktive.
Ungdomskulturhuset skal fremover give Tasiilaqs børn og unge et sted, hvor de trygt kan involvere sig i et aktivt fritidsliv og sociale fællesskaber. Dette kan være med til at styrke deres drømme og ambitioner for livet, eller bare være et sjovt og afslappende samlingssted. Ungdomskulturhuset skal derudover fungere som en ramme om aktiviteter på tværs af generationer, og være et sted, som hele lokalbefolkningen kan få glæde af.
Fakta
Årstal: Under opførsel – forventet færdigt 2019
Bygherre: Kommuneqarfik Sermersooq
Bidrag: Lokale og Anlægsfonden, Bikube Fonden, Grønlandsfonden
Ydelse: Arkitektrådgivning
Entreprisesum: 7 mill kr.
Størrelse: 180 m² nybyggeri og funktions-omdannelse af eksisterende byggeri.
samarbejdspartnere: Titarneq ApS og Rambøll grønland,
Foto: Sophus Søbye

Ungdomskulturhuset skal fremover give Tasiilaqs børn og unge et sted, hvor de trygt kan involvere sig i et aktivt fritidsliv og sociale fællesskaber


Ungdomshuset i Tasiilaq vil fremover rumme mange spændende aktivitetsmuligheder i form af musik, dans, arctic games, teater, sang og historiefortælling, skriveworkshop, fotoværksted, maleri, udstillinger, brætspil, tupilakarbejde, syning af klædedragter og konstruktion af hundeslæder og kajakker. Endvidere vil der blive afviklet workshops med besøgende undervisere inden for street art, film og drama.
Værksted, øvelokale og lounge
Huset bliver bygget på fundamentet af et nedrivningsmodet kontorbyggeri med udsigt over havnen, fjorden og den nærliggende Blomsterdalen. Den nye bygning får hævet fundamentet, så der kan skabes en underetage med et delvist opvarmet værksted med direkte udgang til en gårdsplads. I underetagen kommer der også et musikøvelokale og redigeringslokale til musikoptagelser.
Stueetagen får store vinduer mod den omgivende natur. Der kommer en stor lounge og caféområde, danse- og aktivitetsrum og kontor og toiletter. På første sal kommer der et mindre loungeområde. I alt bliver projektet på 181 m² plus 100 m² terrasse mod syd.
Ved besigtigelsen af den eksisterende bygning B-407 i september 2017, var det tydeligt at huset var kraftig angrebet af skimmelsvamp samt vandskader. Huset blev gennemgået af Sophus Søbye Arkitekter (SSA) og Rambøll Grønland. Begge firmaers konklusion var, at det oprindelige hus i stueplanet ikke er rentabelt at renoverer og bygge videre på, men at beton-konstruktioner i kælder og fundamenter er mulige at genbruge og bygge det nye ungdomskulturhus oven på.

Den nye bygning får hævet fundamentet, så der kan skabes en underetage med et delvist opvarmet værksted med direkte udgang til en gårdsplads.


Det har derfor været en af opgavens benspænd at forsøge at placere en ny bygning med de unges ønsker oven på den eksisterende kælder/fundament.Grundet projektets økonomi sammenholdt med de mange ønsker til husets program har det været nødvendigt at inddrage kælderens m2 aktivt.
Vi har derfor arbejdet med en differentieret istandsættelse og opvarmning af kælderrummene og tilpasset funktioner dertil.
Generelt har vi forsøgt at gøre flest mulige m2, dobbeltprogrammerede. For herved at kunne imødekomme de fleste programønsker til bygningen.
